perjantai 16. lokakuuta 2015

Tottelemattomuuskoulussa

Ihana Jani Leinonen herättelee taas ajatuksia niin uusien kuin vanhempienkin teosten avulla. Tottelemattomuuskoulu on sekä näyttelyn nimi, että näyttelyn keskeinen teos ja työpajojen sarja.

"The most terrible things - war, genocide, and slavery - have resulted not from disobedience, but from obedience"

Näyttely on myös katsaus Leinosen tähänastiseen tuotantoon ja sieltä löytyvät kohuteokset Ronald McDonaldin kidnappauksesta sekä Hunger King-ravintola, joka jakoi rahaa kodittomille viime kesänä Budapestissä. Mukana on myös uusi teos, joka koostuu Leinosen eri kaupunkien kerjäläisiltä ostamista kerjäyskylteistä. Avajaisissa mukana oli kaksi romanialaista kerjäläistä, mutta he eivät näköjään kuulu teokseen jatkuvasti.


Erityisen loistelias on Made in China -teossarja, joka kuvaa ikonisia brändien tunnushahmoja. Leinonen on teettänyt maalaukset Kiinassa ja myynyt ne sitten kalliilla hinnalla Suomessa. Teos ja performanssi, jolla taiteilija tienaa, ja jossa tienaaminen on osa performanssia. Kelpaisiko tämä apurahataiteen vastustajille?

Hieman osoittelevalta sen sijaan tuntui teos, jonka tekstin "näkee lukea myös Mannerheimintieltä ja Eduskuntatalolta". Vaan turhaanpa näkee, kun kansanedustajat ovat sieltä evakossa.

Näyttelyn visuaalisuus ja värikkyys sekä tutut piirroshahmot saattaisivat tehdä siitä kiinnostavan kohteen myös lasten kanssa. Ainoa teos - tai sen osa - mistä en haluaisi lasten kanssa keskustella on Elovena-tytöistä se pornotähti, joka istuu jalat levällään puuropaketin kyljessä. Tämä teos myös osoittaa kuinka Leinosen "uhreiksi" joutuneet brändit eivät voi voittaa: Raision lakimiehen lähettämä vaatimus luopua Elovena-tuotemerkin käytöstä taiteessa on kehystettynä teoksen vieressä.

Varsinainen Tottelemattomuuskoulu jäi tällä kertaa käymättä kun aikaa lounastreffeillä piti jäädä siihen lounasosuuteenkin. Onneksi on Museokortti, niin voi joku päivä palata vielä koulunpenkille katsomaan opetusvideot tottelemattomuudesta.

Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu Kiasmassa 04.09.2015 - 31.01.2016

Related Articles

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Popular Posts

Sisällön tarjoaa Blogger.

Seuraa sähköpostitse

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *