keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Tove Janssonin galleria

HAM tarjoaa kompaktin katsauksen Tove Janssonin tuotantoon. Gallerian ehdoton vetonaula ovat freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla. Alun perin freskot tehtiin 1947 Helsingin kaupungintalon ruokalaan, ja sieltä ne ovat matkanneet Arbiksen kautta nyt kaikkien nähtäville. Näitä unohtuu katselemaan pitkäksi aikaa ja lukuisissa yksityiskohdissa riittää ihmeteltävää. Museon työntekijä käy vinkkaamassa lapsivieraille, että löytyy sieltä muumipeikkokin, ja lapset jaksavat hyvän tovin tutkia freskoa. Vähän on paheellisuuttakin mukana, kun Jansson on kuvannut itsensä tupakoimassa kaupunkijuhlien etualalla.


Lapsille löytyy myös puuhanurkka gallerian toisesta huoneesta, jonka anti muuten painottuu muumiaiheisiin. Auroran lastensairaalaan vuosina 1955-56 tehty seinämaalaus on jäljennetty huoneen seinälle. Maalauksen tarina on ihana: ohjeistuksena oli tehdä porraskäytävään maalaus, joka saisi lapset innolla nousemaan toiseen kerrokseen nähdäkseen miten maalaus jatkuu - huomaamatta olevansa sairaalassa ja matkalla tutkimushuoneisiin. Seinämaalauksen lisäksi seinillä on muutamia muitakin töitä ja tarjolla on myös muumikirjoja ja tyynyjä loikoiluun.


Galleria on pieni, eikä teoksia ole monta. Mikään muuminäyttely tämä ei myöskään ole, joten yksin muumien takia tänne ei kannata suunnata. Yksin tämä olisi saattanut käyntikohteena jopa tuntua vähältä, mutta kun osalla seurueesta oli yläkerran iso näyttely näkemättä ja näyttelyn jo nähneet jäivät lasten kanssa piirtämään, oli museovierailu kokonaisuudessaan oikein onnistunut. Ja Museokortin kanssahan sitä voi piipahtaa pienemmänkin visiitin verran museossa, kun ei tarvitse koko rahan edestä suorittaa!

Tove Jansson
HAM Helsinki Art Museum

Related Articles

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Popular Posts

Sisällön tarjoaa Blogger.

Seuraa sähköpostitse

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *