perjantai 1. huhtikuuta 2016

Mustang näyttää palan Turkkia tyttöjen silmin

Season Film Festivalin avajaisleffana oli Mustang: ranskalais-turkkilaisen Deniz Gamze Ergüven esikoisohjaus. Leffa kertoo kesästä, joka muutti viiden orposisaruksen elämän. Viaton leikki koulukaverien kanssa viimeisenä koulupäivänä johtaa häpeään, jonka seurauksena tytöt lukitaan isoäitinsä ja setänsä taloon. Heitä aletaan kouluttaa vaimoiksi, puetaan siveästi ja viedään kylille näytille. Sitten alkavatkin kosijat saapua taloon ja tytöt naitetaan yksi toisensa jälkeen kenelle kelpaavat. Ja kelpaavathan he, kun on näyttää lääkärin allekirjoittama neitsyystodistus. Syksyllä ei koulu jatku enää nuorimmillekaan ja salaisten yöretkien paljastuttua ikkunoihin asennetaan kalterit. Nämä tytöt laitetaan ruotuun.

Laitoin itse Turkin matkustusboikottiin joskus tiedostavana teininä luettuani kurdien kohtelusta maassa. 15 vuotta myöhemmin luin Kirsti Härkösen kirjan Kunniallisen naisen taakka (Like 2004), joka kuvasi Turkin silloista ihmisoikeustilannetta ja naisten asemaa. Tämä leffa olikin surullista katsottavaa, koska näyttää siltä, ettei naisten tilanne ole muuttunut. Leffassa kuullaankin televisiosta puhe, jossa muistutetaan naisia olemaan nauramatta julkisesti. Tämä presidentti Erdoganin puhe onkin tuoreessa muistissa - kuten myös sitä seurannut nauravien naisten some-kampanja. Turkin tilanteessa hämmentävää onkin ero maallistuneiden kaupunkilaisten ja perinteisiin arvoihin uskovien maaseudun ihmisten välillä. Elokuvan mummokin koittaa pitää lapsenlastensa siveästä maineesta kiinni, mutta sitoo itse huivin päähänsä vasta naapurin verhotun rouvan kohdatessaan. Enää en usko matkailuboikotteihin (matkakohteina on sittemmin ollut mm. ihmisoikeustilanteillaan loistavat Venäjä, Kiina, Azerbaidjan ja Iran), joten olisikohan aika matkustaa Turkkiinkin.

Ahdistavasta aiheestaan huolimatta elokuvakokemus ei ole ahdistava. Nuoret tytöt eivät lamaannu traagisten tapahtumien äärellä, vaan löytävät lohtua toisistaan. Aurinkoa voi ottaa kaltereidenkin takaa, ja jos uiminen kielletään voi aina laittaa uikkarit päälle ja sukeltaa peittoihin ja tyynyihin. Toisin kuin harmaan ahdistava Suffragette, tämä elokuva on kuvattu aurinkoisina päivinä ja siinä on traagisista tapahtumista huolimatta toiveikas henki. Leffa oli Oscar ja Golden Globe -ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan sarjassa ja on voittanut lukuisia palkintoja. Syystä. Täydellinen avaus festareille, jotka aiemmin tunnettiin Nainen ja artisokka -nimellä (sittemmin pelkkänä Artisokkana).

Mustang
Ohjaus: Deniz Gamze Ergüven
Ranska/Turkki/Saksa 2015

Related Articles

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Popular Posts

Sisällön tarjoaa Blogger.

Seuraa sähköpostitse

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *