perjantai 25. maaliskuuta 2016

Neuvostotaidetta ja fotorealismia Kumussa

Kymmenen vuotta Tallinnan Kadriorgin puistossa sijainnut Viron taidemuseon päärakennus on hieno vierailukohde Tallinnan retkellä. Itse museo on hieno Pekka Vapaavuoren suunnittelema rakennus. Kivassa kahvilassa voi hengähtää näyttelyiden välillä - täällä saa pitempäänkin aikaa kulumaan. Me jaksoimme osan näyttelyistä: uuden pysyvän näyttelyn neuvostoajan virolaisesta taiteesta, varhaisen virolaisen tietokonetaiteen ja fotorealismin. Tähänkin settiin taisi pari tuntia vierähtää!



Odotukset Viron taiteesta neuvostoajoilta olivat aika pitkälti ylläolevien propagandajulisteiden tasolla. Näyttelyssä kuitenkin opimme, että taide ehti tuona ajanjaksona olla paljon muutakin. On kiinnostavaa miten taiteilijat pyrkivät ylittämään rajat, joita puolue asetti hyväksyttävälle neuvostotaiteelle. Esimerkiksi ahdistuneiden hahmojen kuvaaminen oli arveluttavaa - ja miten paljon ahdistusta tuo aikakausi piti sisällään! Näyttely tarjoaa myös kiinnostavan paketin taustatietoa aikakauden elämästä ja ilmiöistä.




Neuvostoaikaisen taiteen jatkoksi on projektihuoneessa Viron varhaisen tietokonetaiteen katsaus. Teokset ovat hauskasti esillä aikakauden koneilla, joten samassa yhteydessä on tarjolla pieni tietokonemuseo. RAM -näyttelyn nimessä kuvaa näyttelyä eräänlaisena keskusmuistina, josta yleisö saa käydä hakemassa tietoa. Kyseessä on kuitenkin vain yksi pieni huone, joten pelkästään tämän näyttelyn takia ei ehkä kannata Kumuun lähteä.




Fotorealisminäyttely oli näistä ainoa, joka ei käsitellyt Viron taidetta. Pohjakerroksen isossa salissa esillä oleva näyttely esittelee useiden taiteilijoiden töiden avulla fotorealismin kolme sukupolvea 60-luvulta tähän päivään. Tämä näyttely oli sitä perinteisempää fotorealismia: autoja, moottoripyöriä, kaupunkinäkymiä ja urbaania elämää. Siis täysin päinvastaista kuin Karin Broosin työt. On ehkä aiemminkin käynyt ilmi, että kyseinen tyyli puhuttelee, joten tämä oli hieno lisä museokokemukseen. Toukokuussa olisi sitten luvassa oheisnäyttely fotorealismista virolaisessa taiteessa. Pitänee panna muistiin, jos tulee asiaa Tallinnaan.


Eesti Kunstimuuseum KUMU

Konflikteja ja mukautumista. Neuvostoajan virolainen taide (1940–1991)
Virolainen taide toisesta maailmansodasta uudelleen itsenäistymiseen
Pysyvä näyttely

RAM. Viron varhainen tietokonetaide
17.2.–4.9.2016

Fotorealismi. 50 vuotta hyperrealistista maalausta
18.3.–12.6.2016

Related Articles

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Popular Posts

Sisällön tarjoaa Blogger.

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *